5 populārākās pastas formas Itālijā

Itāļi pastas ēšanu uztver ar lielu atbildības sajūtu. Pēc Itālijas Pastas asociācijas datiem, Itālijā katru gadu tiek apēstas 3 miljoni pastas tonnas. Un vēl 2 miljonus tonnu viņi eksportē uz Vāciju, FrancijuApvienoto Karalisti, ASV un Japānu. Un uz Latviju, protams arī.  

Gada laikā itālis apēd gandrīz 24kg visdažādāko formu pastas. Itāļi paši sen zaudējuši pastas formu rēķinus, bet skaidrs, ka ap 350 dažādu formu ir noteikti. Katrai formai sava misija – kāda vislabāk turas kopā ar mērci, kāda vislabāk peld buljonā, vēl cita neaprakstāmi sader ar tomātiem utt. Bet kuras ir itāļu iemīļotākās pastas formas un ar ko tās vislabāk sader kopā? 

 

Penne  

Populārākā pastas forma visā Itālijā. Un vienīgā ar precīzi zināmu rašanās laiku un vietu. Penne radās 1865. gadā un tika izgatavota ar īpašu ierīci, ko nelielā pilsētiņā San Martino d’Albero (netālu no Dženovas) patentēja Giovanni Battista Capurro. Ar dievu, šķēres! Ar tām makaronu garās sloksnes grieza gabaliņos. Taču Penni skaldīja ar jauno mašīnu. Ir daudz dažādu Penne veidu, populārākā laikam gan ir Penne Rigate pasta. Penne ir ideāla pasta mērcēm ar sīkiem gabaliņiem – pasta lieliski uzsūc mērci un ir viegli tverama uz dakšiņas kopā ar mērces biezumiem un dārzeņiem.  

 

Spaghetti  

Spaghetti tulkojumā no itāļu valodas nozīmē “tievās stīgas”. Uz šīm stīgām patiesi tiek izspēlēta itāļu virtuves simfonija – Spaghetti ir itāļu gastronomijas ikona. Kopš itāļu kino ziedu laikiem ar Spaghetti saistās arī romantika un Romas maģiskā burvība.  

Spaghetti ir itāļu nacionālais dārgums – pastas forma un recepte tiek nodota no paaudzes paaudzē; to nemaina ne laiks, ne paradumi, ne gatavošanas stils.  

Spaghetti nav radīti, lai uzsūktu sevī mērci, tāpēc smagas gaļas mērces ar šo pastu pasniegt nevajag. Šī pasta vēlas būt glāsmaina galvenā varone un vienīgā zvaigzne uz šķīvja, tāpēc to jāpasniedz ar vieglām, izsmalcinātām mērcēm vai klasiku – tomātu mērci un cietā siera sniedziņu.  

 

Fusilli  

Sendienās turīgu itāļu ģimeņu virtuvēs Fusilli tika gatavoti ar rokām, svaigu pastas stīgu apvijot ap adāmadatu. Savu vārdu tie ieguvuši no vērpšanas spoles. Fusilli bagātīgās kombinācijās atradīsiet vairumā recepšu, kas nāk no DienvidItālijas. Šī pastas forma ir kā radīta, lai savītos kopā ar bagātīgām gaļas mērcēm vai uz ricotta bāzes gatavotām maigām un tumīgām mērcēm 

 

Rigati  

Rigati cauruļveida forma un rievotā virsma nav radīta vientulībaiRigati uzprasās uz pāri! Un jāsaka, kā ir: RIgati ir ļoti plaša sirds. Šīs formas pasta ir brīnišķīgi saderīga ar jebkuru gardumu. Biezas mērces ar gaļas vai dārzeņu gabaliņiem, zivju, gaļas vai dārzeņu buljonzupas – viss gardais ir kā radīts Rigati negausībai. Pasta Rigati uzsūc visus labumus no iekšpuses un no ārpuses, ļaujot jums nodoties debešķīgai gastronomiskai baudai.  

 

Tagliatelle  

Itālijas Pavārmākslas akadēmija pēc daudziem pētījumiem noteica, ka „Bolognese Tagliatelle” platumam jābūt 1/12270 daļai no Boloņas centrā esošā Asinelli torņa augstuma, proti, precīzi 8 mm! Biezums nav norādīts, bet speciālisti uzskata, ka tam jābūt no 6 līdz 8 desmitdaļām no milimetra. Akadēmija Boloņas Tirdzniecības kamerai uzdāvināja perfektā Tagliatelle zelta etalonu, lai turpmāk vairs nebūtu nekādu strīdu!  

Tagliatelle forma ir kā radīta biezām, sātīgām gaļas mērcēm – pasta ar mērci savijas kopā neaprakstāmi izcilā gastronomiskā simfonijā.

5 pastas formas

Citi notikumi