25. oktobris – Pasaules pastas diena

Pasta ir viens no garšīgākajiem, sildošākajiem un mierinošākajiem ēdieniem, kādu pazinusi cilvēce. Šis dievišķais ēdiens cilvēci dara laimīgu jau 5000 gadu pirms mūsu ēras, taču Pasaules pastas dienu attapāmies svinēt nepieklājīgi vēlu, tikai 1995. gada oktobrī. Tad 40 dažādu valstu pastas ražotāju tikās Amerikas Savienotajās Valstīs uz pirmo Pastas Vispasaules kongresu. Tad arī tika pieņemts viedais lēmums oktobri pasludināt par Vispasaules Pastas mēnesi un 25. oktobri – par Pasaules pastas dienu.

Atšķirībā no daudzām citām dienām, piemēram, Smaidu dienas, Kreisās kājas zeķes dienas un citām, protams, ir pilnīgi skaidrs, kā svinēt Pasaules pastas dienu. Protams, virtuvē! Pastas gatavošana ir baudpilns process un kopā ar glāzi laba vīna, gatavošana pati par sevi kļūst par svētkiem. Lai kādas mērces, piedevas un sastāvdaļas savai iemīļotajai pastai izvēlies, Italpasta formu daudzveidība un itāļu kvalitāte patiešām iedvesmo gatavot un svinēt gan Pastas dienu, gan dzīvi kā tādu.

Kā jau svinībās pieņemts, vērts sumināt un daudzināt pastu, pārdomājot tās dzīves gājumu, sākot ar dzimšanu… Te gan viss kļūst mazliet sarežģīti, jo par to, kā pasta radusies, viedokļi atšķiras. Itālija, protams, pastas izgudrotāju tiesības neatdos nevienam, un kāpēc gan lai viņi to darītu. Bet mūsu pienākums jums atgādināt, ka ir vēl dažas versijas. Daži domā, ka pastu Eiropā ap 1200. gadu ieveda Marko Polo ceļojumā no Ķīnas. Savukārt daži citi ir pārliecināti, kas tā ir tikai leģenda, ko izdomāja kāda Kanādas spageti rūpnīca, reklamējot savu produkciju 1920. gadā. Lai nu kā – neba Pasaules Pastas dienā strīdēsimies, labāk ēdīsim, vai ne?

Ja nu gluži jautājat un uzstājat, tad mēs Pastas klubā domājam, ka, lai nu kas, bet pasta ir visīstākais itāļu ēdiens ar visu, kas piederas. Taču arī mēs te, Latvijā, protam svinēt dzīvi un baudīt pastu, vai ne? Lai jūsu pasta ir pieklājīgi karsta un nepieklājīgi garšīga šodien un vienmēr un lai Spēks un Al Dente ir ar jums!

Heppy-Pasta-Day

Citi notikumi